Test ve Değerlendirme

ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

Test ve Değerlendirme

Kurumumuzda; gelişimsel, zihinsel ve akademik değerlendirmeler yapılmaktadır.
Test ve Değerlendirme

Gelişimsel, Zihinsel ve Akademik Değerlendirme

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV)

WISC-IV, 6-16 yaşları arasındaki çocuk ve ergenlerin bilişsel beceri düzeylerini belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Test, Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere dört ana bölümden oluşur. Sözel bilgi, sözel ifade, algısal akıl yürütme ve organizasyon, sosyal bilgi, kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, zihinsel işlemleme hızı, görsel-motor ve ince motor becerileri gibi alanlarda çocukların beceri düzeyleri hakkında detaylı bilgi sunmaktadır. Uzman talebi ile uygulanmaktadır. Test 10 alt testten ve 5 yedek alt testten oluşmaktadır. Danışanı daha detaylı tanıyabilme amacıyla merkezimizde 15 alt testin tamamı uygulanmaktadır.

CAS Testi (Cognitive Assessment System)

CAS, 5-17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin bilişsel beceri düzeylerini değerlendirmek amacıyla geliştirilmiş olan bir testtir. Zekanın dört ana bilişsel süreç üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini savunan PASS Teorisi’ne dayanılarak geliştirilmiş olan CAS; Planlama, Dikkat, Eşzamanlılık ve Ardıllık olmak üzere dört bilişsel alanı ölçmektedir.

Nöropsikolojik Testler Bataryası

Nöropsikolojik Testler Bataryası, bilişsel fonksiyonları değerlendirmek amacıyla geliştirilmiş olan, beynin farklı alanlarındaki işlevselliğini ölçen testlerden oluşturulmuş geniş kapsamlı bir değerlendirme aracıdır:

  • Wisconsin Kart Eşleme Testi (WCST)
  • Stroop Testi Tbag Formu (WmsR)
  • Sayı Dizi Öğrenme Testi (SDÖT)
  • Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi B Formu (GİSD-B)
  • Çizgi Yönünü Belirleme ve İşaretleme Testi (ÇYBT)
  • Raven Standart Progresif Matrisler Testi
  • Wechsler Bellek Testi

The Central Nervous System Vital Signs (CNS Vital Signs)

CNS Vital Signs Bilişsel Performans ve Dikkat Testleri, bireylerin sözel ve görsel belleklerini, motor becerilerini, motor hızlarını, bilişsel yeteneklerini, duygusal belleklerini, dikkatlerini, akıl yürütme becerilerini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. 8-89 yaş aralığındaki herkese uygulanabilir.

MOXO Dikkat Testi

MOXO dikkat ölçme testi, çocuklar ve yetişkinler için geliştirilmiş bilgisayar üzerinden yapılan bir dikkat ölçme testidir. MOXO; dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite olmak üzere dört alan hakkında bilgi vermektedir.

Çalışma Belleği Ölçeği (ÇBÖ)

Çalışma Belleği Ölçeği, çocukların çalışma belleğine ilişkin güçlü ve zayıf yanlarının saptanabilmesi ve yetersiz çalışma belleği performansı olan ve bu açıdan akademik başarısızlık ve öğrenme güçlükleri riski taşıyan çocukların belirlenebilmesine destek amacıyla geliştirilmiş bir testtir. Sözel Bellek ve Görsel Bellek olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Ölçek; rakam hatırlama, sözcük hatırlama, anlamsız sözcük hatırlama, geriye rakam hatırlama, ilk sözcük hatırlama, desen matrisi, blok hatırlama, farklı olanı seçme ve mekansal ayırt etme alanlarında detaylı bilgi vermektedir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası

Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası, 1. ve 5. sınıf arasındaki çocuklarda Özgül Öğrenme Güçlüğünün (disleksi, disgrafi, diskalkuli) belirlenmesinde destekleyici bir testtir. Test; çizimleri, ince motor becerileri, yazılı anlatım becerisi, okuma hızı, okuma hataları ve okuduğunu anlama-anlatabilme becerisi, sıralama becerileri, zaman ve yer kavramları, sağ-sol bilgisi, el-göz koordinasyonu gibi alanlarda detaylı bilgi sunmaktadır.

  • Saat Çiz Testi
  • Sağ Sol Ayırt Etme Testi
  • Lateralizasyon Testi
  • Bender Gestalt Görsel Algı Testi
  • ÖÖG Belirti Tarama Listesi
  • Okuma Değerlendirmesi
  • Yazma Değerlendirmesi
  • Matematik Değerlendirmesi
  • Gesell Gelişim Figürleri Testi

Erken Okuryazarlık Testi (EROT)

Erken Okuryazarlık Testi, erken okuryazarlık becerilerinin değerlendirilmesine ve okuma yazma güçlükleri açısından risk grubunda yer alan çocukların belirlenmesine yönelik bir değerlendirme aracıdır. Test, alıcı dilde sözcük bilgisi, ifade edici dilde sözcük bilgisi, genel isimlendirme, işlev bilgisi, harf bilgisi, sesbilgisel farkındalık ve dinlediğini anlama alanlarında detaylı bilgi sunmaktadır.

Sesli Okuma Becerisi ve Okuduğunu Anlama Testi (SOBAT)

Özgül öğrenme güçlüğü ve/veya resmi bir tanı almamış olsa bile okumada güçlük yaşayan 7-14 yaş arası ilkokul ve ortaokul öğrencilerine uygulanmaktadır. Akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla Türkiye’de geliştirilmiş norm temelli standart bir okuma testidir.

Okuma Yazma Değerlendirme Bataryası (OYAB)

Okuma Yazma Değerlendirme Bataryası, çocukların okuma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Test; anlamlı sözcük okuma, anlamsız sözcük okuma, fonetik analiz, metin okuma, boşluk doldurma, cümle doğruluğu metin anlama, dikte, bakarak yazma ve metin yazma alanlarında detaylı bilgi sunmaktadır.

Zihin Kuramı ve Sosyal Becerilerin Değerlendirilmesi

Bu test, kişinin duygularını ve düşüncelerini anlayabilme becerisi olan zihin kuramı ve sosyal becerilerine yönelik bir değerlendirme aracıdır.

Türkçe İfade Edici ve Alıcı Dil Testi (TİFALDİ)

2-12 yaş grubu çocukların Türkçe alıcı ve ifade edici dil kelime bilgilerini değerlendirmek amacıyla Türkçe’ye özgün olarak geliştirilmiş bir değerlendirme aracıdır.

Denver II Gelişimsel Tarama Testi

Denver testi, 0 – 6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel düzeyini değerlendirmek amacıyla uygulanan bir testtir. Test, çocukların yaşlarıyla ilişkili gelişim döneminin gerektirdiği gelişimsel özelliklerini taşıyıp taşımadıklarını tespit etmek amacıyla kullanılır. Kişisel ve Sosyal, İnce Motor, Dil ve Kaba Motor alanlar hakkında bilgi vermektedir.

Ankara Gelişim ve Tarama Envanteri (AGTE)

Ankara Gelişim ve Tarama Envanteri, 0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel düzeyini değerlendirmek amacıyla uygulanan bir testtir. Test, çocukların yaşlarıyla ilişkili gelişim döneminin gerektirdiği gelişimsel özelliklerini taşıyıp taşımadıklarını tespit etmek amacıyla kullanılır. Dil-Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor, Sosyal Beceri-Özbakım alanları hakkında bilgi vermektedir.

Gelişim ve Takip Programı (GETAP)

GETAP, bireylerin dikkat, konsantrasyon, hafıza, muhakeme ve işlem hızı gibi bilişsel becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir zihin geliştirme programıdır. Program, 4 yaş ve üzeri bireylere yüz yüze veya online olarak uygulanır.

Hiçbir test bir güçlüğün tespiti için tek başına yeterli değildir. Test sonuçları, mutlaka klinik değerlendirme ile birlikte ele alınmalıdır. Test sonuçları ve klinik değerlendirme ile birlikte tanı koyma yetkisi çocuk/ergen ve yetişkin psikiyatristlerine aittir. Klinik psikologlar tanı koymazlar.

Attentioner

Attentioner ile Dikkatimi Topluyorum programı, çocukların dikkat becerilerini geliştirmeyi amaçlayan nörobilişsel tabanlı bir programdır. İki ana modülden oluşur: Çocuklarla yapılan 15 seanslık egzersizler ve ailelerle yapılan 5 oturumluk çalışmalar olma üzere iki ana modülden oluşur. Her oturumda üç uygulama ve bir ev egzersizi yer alır ve program haftalık olarak uygulanır. Psikolog değerlendirmesi ile programa başlanır, 2. sınıf ve üzerindeki çocuklar için uygundur ve küçük gruplar halinde yapılır. Çocukların dikkat, davranış ve zamanlama sorunlarını çözmelerine yardımcı olur. Özellikle sınav döneminde veya sınıf içi dikkat sorunları yaşayan çocuklara destek sağlar ve görsel ipuçları kullanarak çocukların kendilerini yönlendirmesini hedefler.

Duygusal Değerlendirme

Rorschach Testi

Rorschach Testi, bireyin kişilik özellikleri ve duygusal işleyişini anlamakta kullanılan projektif bir testtir. 5 yaş ve üzeri bireylere uygulanabilir.

Çocuklar İçin Tematik Algı Testi (CAT)

CAT, 3-10 yaşları arasında çocukların kendilerini ve çevreleriyle ilişkilerini nasıl algıladıklarını anlamakta kullanılan projektif bir testtir.

Tematik Algı Testi (TAT)

Tematik Algı Testi, 10 yaş ve üzerindeki bireylerin kendilerini ve çevreleriyle ilişkilerini nasıl algıladıklarını anlamakta kullanılan projektif bir testtir.

Projektif Çizim Testleri

Bireyin çizdiği yapılandırılmış resim üzerinden kendini, iç dünyasını, duygularını, ailesini ve çevresini nasıl algıladıklarını anlamakta kullanılan projektif bir testtir.

Beier Cümle Tamamlama Testi

8 yaş ve üzerindeki çocuklara, ergenlere ve yetişkinlere uygulanan, bireyin duygu, düşünce ve isteklerini anlamaya yönelik bir testtir.

Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI)

Bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif biçimde değerlendirme amacıyla uygulanan standart bir psikolojik testtir. 16 yaş ve üzeri kişilere uygulanır

© Copyright 2024 İklim Psikolojik Danışmanlık Merkezi - Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım : GWT

Whatsapp