İklim Danışmanlık | Bilmenizi İstediklerimiz
 

Bilmenizi İstediklerimiz

1. Psikolojik Danışmanlık Almaya Karar Verme:

 

Geliş amacı çocuğa nasıl açıklanmalıdır?

Ebeveynler çocukları için psikolojik danışmanlık almak istediklerinde; gidecekleri yer konusunu çocuğa açıklarken çoğu zaman endişelenirler. Bu nedenle de bazen geliş amaçlarının gizlendiği açıklamalar yapabilirler. Çocuğun güven ilişkisinin zedelenmemesi için basit ve şefkatli bir şekilde çocukla sorun hakkında konuşmalıdır. Hep birlikte yardım alabilecekleri, ailelere ve çocuklara sorunlarını çözmede destek sağlayacak bir yere gidecekleri söylenebilir. Açıklama sırasında çocuğun yargılanmayacağı ve şikayet edilmeyeceği bir yere gidildiği konusunda da bilgi verilmelidir. Destek aramanın bir güç ve sağlık işareti olduğu da vurgulanabilir.

 


2.  İlk Görüşme ve Süreç:

 

Çocuk danışanlar için ilk görüşme nasıl gerçekleşir?

Çocuk danışanlar söz konusu olduğunda ilk görüşme ebeveynler ile yapılır. Başvuru nedenleri, çocuğun gelişim özellikleri, anne baba tutumları vb. konularında bilgi alınır. Nasıl bir yaklaşım sunduğumuzla ilgili ebeveynlere genel bir bilgilendirme yapılır ve sürecin devamı halinde olası işleyiş hakkında bilgi verilir. Çocuk ile bir sonraki seans görüşülür.

 

18 yaş ve üzeri danışanlarla iletişim nasıl düzenlenir?

18 yaş ve üzeri danışanlar yetişkin olduğu için ebeveynlerinden gelen iletişim talepleri kabul edilmez.

 

Danışmanlık sürecinde ebeveynlere nasıl bilgilendirme yapılır?

Oyun seanslarında 6 oturum sonunda anne baba görüşmesi yapılır ve süreç ebeveynlerle birlikte değerlendirilir. Görüşme öncesi ve sonrasında anne baba ile görüşülmez. Bu kural oyunun etkili şekilde uygulanabilmesi için konulmuştur ve oyun protokolünün getirdiği bir zorunluluktur.

Görüşme başlamadan önce söylemeniz gereken acil bir konu varsa bunu e-posta ile iletmeniz beklenir. Çocuğun yanında ya da çocuk içerde beklerken danışman ile ebeveynin konuşması çocuğun yetişkine duyduğu güveni ve mahremiyet duygusunu zedeleyecektir. Bu nedenle seans öncesinde ya da sonrasında çocuğun yanında ya da ayrı olarak (kısa bir görüşme bile olsa) görüşme yapılmaması çocukla sağlıklı terapötik ilişkinin devamı için önemlidir. Ayrıntılı olarak görüşülmesi gereken konularda ayrı bir ebeveyn görüşmesinin düzenlenmesi uygun olacaktır.

 


3.  Çocuklarla Çalışma ve Aile İşbirliği:

 

Çocuklarla çalışma neden bir ekip işidir?

Çocuklarla çalışma bir ekip işidir. Uyguladığımız çalışmaların ve/veya önerilerimizin evde, okulda ve diğer ortamlarda tekrarlanması, çocuk ile etkileşimde bulunan diğer yetişkinler tarafından da uygulanıyor olması son derece önemlidir. Bu doğrultuda ailelerin bu sürekliliği sağlamak konusunda destek olmaları önemlidir.

Merkezimizde danışanların farklı ihtiyaçları nedeniyle farklı işleyişler (seans çıkışında danışmanın aile ile konuşması, ödev vermesi vb.) olabilir. Bu nedenle kendi uygulamanız hakkındaki bilgilenme ihtiyacınız olursa lütfen danışmanınızla görüşünüz.

 


4.  Farklı Disiplinlerle İşbirliği:

 

Danışmanlık sürecinde diğer disiplinlerle nasıl işbirliği yapılır?

Merkezimizde insanın biyolojik, ruhsal ve toplumsal bir bütün olduğu gerçeğinden yola çıkarak danışanların ihtiyaçlarını çok yönlü ele alma prensibi ilke edinilmiştir. Mesleki yeterlilik ve etik sınırlarımız içinde diğer disiplinlerle işbirliği içinde ilerlenir. Bu doğrultuda psikiyatrist, çocuk ve ergen psikiyatristi, nörolog gibi uzmanlardan sürecin başında ya da herhangi bir aşamasında görüş ya da destek almanız önerilebilir.

Durumu daha ayrıntılı değerlendirebilmek amacıyla başlangıçta ve/veya süreç içinde ilgili kişi ve kurumlarla (öğretmen, hekim, okul psikolojik danışmanı vb.) ailenin izni alınarak iletişime geçmek gerekebilir. Ailenin izin vermediği durumlarda hiçbir şekilde kişi ya da kurumlarla iletişime geçilmediği gibi karşıdan gelen iletişim talepleri de kabul edilmez.

 


5.  Çocuklarla Seans Süreçleri:

 

Çocuklar seansa başlamakta zorlanırsa ne yapılmalı?

Çocuklar özellikle başlangıçtaki seanslarda bazen oyun odasına girmekte zorlanabilir, ağlayabilir ve direnebilir. Bazen bu süreç uzun da sürebilir. Böyle durumlarda bizlerin yönlendirmelerine uygun olarak davranmanız sürecin hızlanması ve sağlıklı işlemesini kolaylaştırır.

 

Çocuğun güvenliği ve rahat hissetmesi için ebeveynin rolü nedir?

Çocuk için randevuya gelindiğinde ebeveynin seans bitimine kadar bekleme odasında kalması, çocuğun ebeveynin yanına gitmek istemesi ya da ebeveynin seans odasına davet edilebilmesi gibi durumlar için önemlidir. Ayrıca çocuğun güvende hissetmesi için de ebeveynin bekliyor olması değerlidir.

 

Çocuklarla yapılan seanslardan sonra nasıl bir iletişim kurulmalıdır?

Çocuklarla yapılan seansların ardından onlara soru sorulmaması önemlidir. Çocuklar üzerinde çalıştıkları konuları paylaşmak istemeyebilirler. Bu nedenle, ’‘Nasıl geçti? Eğlendin mi? ’’gibi sorular onları zorlayabilir. Çocuk kendiliğinden anlatıyorsa dinlemek; anlatmıyorsa da anlatması konusunda talepte bulunmamak doğru olacaktır.

 


6.  Gizlilik ve Etik Kurallar:

 

Hangi durumlarda gizlilik istisna sayılır?

Psikolojik danışma sürecinde gizlilik esastır. İntihar riski, istismar ve madde kullanımı gibi durumlar istisnadır. Bunlar söz konusu olduğunda danışman gizlilik ilkesine uymaz ve danışan yararına ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.

 

Boşanmış ailelerde izin süreci nasıl işler?

Boşanmış ailelerde, çocuklar ile çalışırken velayetin olduğu ebeveynden yazılı izin gerekmektedir. Bu, ülkemizde uygulanan kanunlar gereği yasal bir zorunluluktur. Danışmanlar boşanma davalarında şahitlik yapmazlar. Bu nedenle görüşmelere başladığınızda danışmanı şahit olarak göstermemeyi baştan kabul etmiş olursunuz.

 


7.  Görüşme Çerçevesi ve Kurallar:

 

Görüşmelerin süresi ve ödeme nasıl işler?

Görüşmeler 45 dakikadır.

Birlikte çalıştığınız danışman seansa geç kalmışsa görüşme sürenizi uzatarak 45 dakikaya tamamlar. Diğer danışanları da düşünerek randevulara zamanında gelinmesini önemlidir. Randevunuza geç kalmanız halinde, görüşme planlanan zamanda bitirilir.

Her görüşmenin sonunda ödeme yapılır.

Kurumumuzca verilen hizmetler, tıbbi ve psikiyatrik sağlık hizmeti olmadığından Özel Sağlık Sigortaları ödeme kapsamına dahil değildir.

Merkezimizin dışında gerçekleştirilen görüşmeler (okul toplantısı, hekim toplantısı vb.) aynı şekilde ücretlendirilir. Okul, hekim vb. ziyaretlerde terapistin ulaşımı aileye aittir.

 

Danışmanlarla iletişim nasıl sürdürülmelidir?

Görüşmeler sırasında ses ve görüntü kaydı yapılmaz.

Danışmanlar sosyal ortamlarda ve sosyal ilişkiler içinde sizinle yer almaz, hatta dış ortamlarda sizinle karşılaştığında etik kurallar gereği selamlaşma ve görüşmeden uzak kalır.

 


8.  Randevu ve İletişim:

 

Randevuların takibi kimin sorumluluğundadır?

Randevunun takibi danışana aittir. Yeni randevunuzun düzenlenmesi, değişiklik ya da iptali danışan tarafından takip edilmelidir.

Aile danışmanlığına devam eden ailelerde tüm aile üyelerinin, çift danışmanlığına devam edenlerde ise partnerlerin birlikte seanslara devam etmeleri çalışmanın verimliliği açısından çok önemlidir.

Ofis asistanımız telefon, mesaj ve e postalarınızı pazartesi-cumartesi sabah 09.00 akşam 20.00 saatleri arasında yanıtlar. Akşam 20.00’dan sonra iletilen mesajlar ve yapılan aramalar ertesi sabah mesai saatleri içerisinde yanıtlanır.

 

Randevu iptali için kurallar nelerdir?

Randevu iptallerinin 24 saat önceden bildirilmesi gerekmektedir. Aynı gün iptal edilen, unutulan ya da gelinmeyen randevulardan da o saatin ücreti alınır.

 

 


9.  Özel Durumlar ve Uyarılar:

 

Oyun seansları ve EMDR sürecinde nelere dikkat edilmelidir?

Oyun ve EMDR sürecinde, merkezimize başvurmanıza neden olan davranışlarda artış gözlemleyebilirsiniz. Oyun seanslarında çocuk üzerinde çalıştığı konu ile yüzleşme yaşar ve zorlanabilir. Bu doğal bir durumdur. İlerleyen zamanda üzerinde çalıştığımız davranışın sönmesini bekleriz.

EMDR’de çocuklar oldukça yoğun duygularla çalıştıkları için, görüşmenin ardından devam eden haftada gerginlik, huzursuzluk, uykusuzluk, ağlama vb. hissedebilirler. Bu, işlemlemenin devam ettiği anlamına gelir ve beklendik bir durumdur. Bu konuda yaşadıklarınız çok rahatsız edici olursa lütfen danışmanınızı bilgilendiriniz.

 

Acil durumlar için nasıl iletişim kurulur?

Görüşme saatiniz dışında iletmeniz gereken önemli bir konu varsa e-posta ile iletmeniz tercih edilir. En geç 24 saat içinde size mutlaka geri dönüş yapılacaktır. Yazılı ya da telefon ile iletişimin doğasından kaynaklanan sakıncalardan kaçınmak için görüşmek istediğiniz konunun aciliyeti (ölüm, taciz gibi) yoksa görüşmenize saklamanız doğru olur.